Category: Keibubapaan

Tips Keibubapaan

5 Tips Bagaimana Kurangkan Ketagihan Anak Pada Gajet

Assalamualaikum. Anak tak nak berpisah dengan gajet terutamanya telefon? itulah masalah ibu ayah zaman ini kan? Tak mengata orang lain, saya sendiri juga mengalami keadaan ini terutamanya dengan si bongsu Amierah. Memang menangis habis lagulah kalau kita tak bagi. Pandai dipujuknya kita, bagitau perkara yang dia buat untuk dapatkan telefon. Tipulah kalau mama tak cair […]

Tips Keibubapaan

Ketahui 7 Tips Bagaimana Menjadi Ibu Bapa Paling Bahagia

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Menjadi ibu bapa paling bahagia sudah pasti menjadi dambaan semua yang bergelar ibu ayah. Menurut perkongsian Puan Ashikin Hasyim iaitu Penulis Buku Ibu Bijak Anak Bahagia ada beberapa perkara yang perlu dititik beratkan oleh ibu ayah untuk menjadi yang paling bahagia. ikuti 7 Tips Bagaimana Menjadi Ibu Bapa Paling Bahagia boleh yang […]

Keibubapaan

10 Aktiviti Ini Rangsang Otak Kanan Anak Bantu Anak Cerdik

Mengikut kajian, kanak-kanak yang dirangsang otak kanan akan menjadi lebih bijak,cerdik dan positif. So, ibu ayah bolehlah mulakan rangsangan otak kanan pada baby seawal usia 6 bulan lagi. tapi jangan sedih, anak umur hingga 6 tahun masih belum terlambat untuk rangsang otak kanan mereka. Otak mereka ibarat span tika ini. Mudah menerima dan menyerap apa […]

Keibubapaan

Di Manakah Tempat Yang Sesuai Untuk Ibu Bapa Cium Anak-Anak?

Assalamualaikum , Mencium anak antara tanda kasih sayang yang boleh dizahirkan oleh ibu ayah kepada anak-anak. Terdapat hadis Nabi SAW yang menggalakkan mencium anak-anak. Abu Hurairah r.a berkata : قَبَّلَ النَّبِىّ صلى الله عليه وسلم الْحَسَنَ بْنَ عَلِىٍّ ، وَعِنْدَهُ الأقْرَعُ بْنُ حَابِسٍ التَّمِيمِىُّ جَالِسًا ، فَقَالَ الأقْرَعُ : إِنَّ لِى عَشَرَةً مِنَ الْوَلَدِ مَا […]

Cerita Mama Keibubapaan Kesihatan Tips Dan Petua

Tips Sihat Ceria dan Berseri Di Hari Raya

Semua dah tak sabar nak menyambut Aildilfitrikan? K.sarah nak kongsikan tips bagaimana mahu kelihatan berseri dan ceria di hari Raya. Hari kemenangan, hari kegembiraan buat Umat Islam. Kembali kepada Fitrah sebenar. 1. Hari yang berbaki, apa kata Scrub muka dengan scrub. Tujuannya untuk keluarkan sel-sel kulit mati yang tersembunyi. Kalau ada Alfalfa Complexs lagi bagus, […]

Keibubapaan

Cara Menarik dan Tidak Membosankan Untuk Bayi Anda Belajar Huruf Al-Quran

Assalamualaikum dan salam Ukhuwwah Fillah buat teman baharu. Apa khabar kalian? sudah ready untuk memasuki Madrasah Tarbiyyah? Hope semua dah buat preparation untuk sama-sama kita mengambil peluang promosi besar-besaran yang Allah tawarkan sepanjang bulan Ramadhan nanti. Disebabkan lama tidak bersiaran, hari ni saya mahu berkongsi kegembiraan baby comel saya iaitu Amierah belajar mengenal huruf hijaiyyah […]

Keibubapaan

Tips Menggalakkan Anak Makan Supaya Anak Sihat Bijak

Anak-anak merupakan amanah Allah yang perlu dijaga dan dibelai dengan sepenuh kasih sayang. Pemakanan adalah satu faktor yang amat penting untuk mengukuhkan kesihatan,menampung pembesaran dan memenuhi keperluan keperluan untuk melakukan aktiviti fizikal.Kanak-kanak perlu makanan untuk membesar dan menjalani proses pembesaran yang sihat.     Faktor yang menyumbang kepada berlaku kekurangan berat badan dikalangan kanakkanakkurang berat […]

Artikel Terkini Keibubapaan

3 Facebook Group yang boleh dijadikan rujukan solid food untuk baby

Assalamualaikum     Bila baby nak masuk 6 bulan sudah tentu kita excited untuk memberi makanan pertama untuk baby kan? bukan baby yang teruja, maknya yang lebih-lebih teruja.. same goes to me.. setiap hari dok ulang cakap kat en suami, “minggu depan Amierah dah boleh makan” dengan Amierah pula ” yeay! minggu depan baby dah […]

Cerita Mama Keibubapaan

Aktiviti Cuti Sekolah : Homemade Playdoh yang Mudah

Assalamualaikum Projek kami berikutnya ialah membuat homemade playdoh yang mudah dan simple. Sebelum ni beli je yang ada kat supermarket, tapi tak sukalah bau dia serta berminyak.Nak beli yang mahal, rasa macam tak berbaloi je sebab kejap je bebudak ni main, sekelip mata takde.. membazir.. so selagi benda boleh usaha buat, jom kita buat. Resepi homemade […]

Back To Top