Kepentingan Asid Folik Kepada Wanita Hamil

Kepentingan Asid Folik Kepada Wanita Hamil

Merancang untuk mendapatkan zuriat? Sebaiknya ibu yang mahu hamil perlu mengambil asid folik seawal 3 bulan hingga 6 bulan sebelum hamil.
Asid folik atau dikenali juga sebagai folat atau B9 sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam pembentukan DNA baru dan dalam masa yang sama memperbaiki DNA yang rosak dalam sel

images (3)

AKIBAT KEKURANGAN ASID FOLIK
1.menyebabkan tahap kesihatan bayi yang dikandung terjejas
2.menyebabkan risiko kepada kecacatan bayi terutama kecacatan saraf tunjang, gangguan pembentukan otak dan tempurung kepala.
3.risiko bayi yang lahir mengalami masalah sumbing lelangit, kecacatan pada jantung, pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama.

baby2

Kajian menunjukkan kecacatan ini dapat dikurangkan di antara 50-70 peratus dengan pengambilan asid folik. Sebab itu penting untuk ibu mengambil asid folik sebelum hamil dan sepanjang kehamilan.
Oleh sebab itu, suplemen asid folik menjadi antara suplemen yang dibekalkan kepada ibu sebaik sahaja ia disahkan hamil.

b-co

Bagi kehamilan tidak dirancang, pengambilan suplemen asid folik perlu diambil setiap hari dan mesti diteruskan sehingga kandungan berumur 12 minggu. Ini kerana dalam 12 minggu pertama , perkembangan otak dan system saraf bayi sedang berkembang pesat.
Nah, betapa pentingnya pengambilan asid folik kepada semua wanita yang mahu hamil kerana ia penting dalam membentuk saraf tunjang bayi pada peringkat awal kehamilan.

Bagi ibu yang mahu mendapatkan suplemen yang amat dicadangkan dan menjadi permintaan ibu-ibu sepanjang kehamilan, ibu boleh mendapatkan set kehamilan Shaklee yang mengandungi B-Complex yang kaya dengan asid folik yang diperlukan oleh ibu yang merancang kehamilan dan sedang hamil.

b-complex

Produk ini tidak bertujuan untuk diagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Saya sedia untuk memberi khidmat konsultasi secara percuma &

eksklusif kepada anda sekiranya anda mendapatkan produk terus dari
saya.
iR Maesarah
Shaklee Independent Distributor [ID No : 869605 ]
sms/ whatsapp : 0139561249
| mamahusnashoppe@gmail.com |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top