Tag: keibubapaan

Tips Keibubapaan

5 Tips Bagaimana Kurangkan Ketagihan Anak Pada Gajet

Assalamualaikum. Anak tak nak berpisah dengan gajet terutamanya telefon? itulah masalah ibu ayah zaman ini kan? Tak mengata orang lain, saya sendiri juga mengalami keadaan ini terutamanya dengan si bongsu Amierah. Memang menangis habis lagulah kalau kita tak bagi. Pandai dipujuknya kita, bagitau perkara yang dia buat untuk dapatkan telefon. Tipulah kalau mama tak cair […]

Keibubapaan

10 Aktiviti Ini Rangsang Otak Kanan Anak Bantu Anak Cerdik

Mengikut kajian, kanak-kanak yang dirangsang otak kanan akan menjadi lebih bijak,cerdik dan positif. So, ibu ayah bolehlah mulakan rangsangan otak kanan pada baby seawal usia 6 bulan lagi. tapi jangan sedih, anak umur hingga 6 tahun masih belum terlambat untuk rangsang otak kanan mereka. Otak mereka ibarat span tika ini. Mudah menerima dan menyerap apa […]

Keibubapaan

Di Manakah Tempat Yang Sesuai Untuk Ibu Bapa Cium Anak-Anak?

Assalamualaikum , Mencium anak antara tanda kasih sayang yang boleh dizahirkan oleh ibu ayah kepada anak-anak. Terdapat hadis Nabi SAW yang menggalakkan mencium anak-anak. Abu Hurairah r.a berkata : قَبَّلَ النَّبِىّ صلى الله عليه وسلم الْحَسَنَ بْنَ عَلِىٍّ ، وَعِنْدَهُ الأقْرَعُ بْنُ حَابِسٍ التَّمِيمِىُّ جَالِسًا ، فَقَالَ الأقْرَعُ : إِنَّ لِى عَشَرَةً مِنَ الْوَلَدِ مَا […]

Cerita Mama Keibubapaan Kesihatan Tips Dan Petua

Tips Sihat Ceria dan Berseri Di Hari Raya

Semua dah tak sabar nak menyambut Aildilfitrikan? K.sarah nak kongsikan tips bagaimana mahu kelihatan berseri dan ceria di hari Raya. Hari kemenangan, hari kegembiraan buat Umat Islam. Kembali kepada Fitrah sebenar. 1. Hari yang berbaki, apa kata Scrub muka dengan scrub. Tujuannya untuk keluarkan sel-sel kulit mati yang tersembunyi. Kalau ada Alfalfa Complexs lagi bagus, […]

Cerita Mama Keibubapaan

Aktiviti Cuti Sekolah : Homemade Playdoh yang Mudah

Assalamualaikum Projek kami berikutnya ialah membuat homemade playdoh yang mudah dan simple. Sebelum ni beli je yang ada kat supermarket, tapi tak sukalah bau dia serta berminyak.Nak beli yang mahal, rasa macam tak berbaloi je sebab kejap je bebudak ni main, sekelip mata takde.. membazir.. so selagi benda boleh usaha buat, jom kita buat. Resepi homemade […]

Keibubapaan

Tips Anak Seronok dan Mudah Hafaz Doa Qunut

Assalamualaikum. Sepanjang cuti sekolah ni, saya telah merancang aktiviti-aktiviti yang perlu anak-anak ikuti. Antaranya ialah menghafaz Doa Qunut untuk kakak Insyirah. Memandangkan Doa Qunut kakak belum dapat kuasai lagi, saya mengharapkan cuti ini dia dapat ingat secara keseluruhan doa Qunut. Saya kongsikan beberapa tips yang mudah untuk diamalkan. Tips ini juga sangat sesuai dipraktikkan untuk […]

Cerita Mama

Esok Hari Sabtu, jangan lupa, esok sekolah berganti

esok 5/9 sekolah tau… sekolah? adik cuti lah esok mama bila nak balik rumah ayahsu? soalan glamer Naufal mama, kakak ada fardu ain esok, tapi takde sekolah pagi… ustaz oyat fardu ain esok.. — bilang kakak sama mama..   haa.. kan dah miss understood dah kakak kat situ, so mama explain balik kat kakak, esok […]

Keibubapaan

4 Aktiviti Yang Menarik dan Mudah dilakukan bersama Bayi

Assalamualaikum. Entry kali ni mama nak kongsikan 4 aktiviti yang menarik dan mudah dilakukan bersama bayi. Tidak memerlukan kos yang mahal dan sangat senang di dapati di dalam rumah.    1. permainan lampu suluh Berbaring bersama-sama bayi anda buat satu pertunjukan lampu atau cahaya kepadanya. gerakkan lampu suluh menjadi satu pergerakkan yang mengasyikkan bayi, pasti […]

Back To Top