Tips Persediaan Berpuasa Ibu Hamil

Tips Persediaan Berpuasa Ibu Hamil

Tinggal hanya beberapa belas hari sahaja lagi ketika entry ini ditulis untuk kita semua sebagai ummat Islam menjalani ibadah Puasa Ramadhan yang juga dikenali sebagai Pesta Bulan Ibadah dan Madrasah Tarbiyyah.

Bagaimana persiapan ibu-ibu semua? terutamanya ibu yang sedang hamil? adakah sudah bersedia mental fizikal untuk berpuasa Ramadhan nanti?

Seperti yang telah diketahui, hamil adalah fitrah bagi setiap wanita yang bergelar ibu.. dan semestinya ibu hamil tidak mahu melepaskan peluang dan tawaran serta ganjaran yang Allah sediakan sepanjang bulan ini.

kebanyakkan ulama menetapkan tidak boleh berpuasa jika sekiranya ibu bimbang akan keselamatan bayi yang dikandung. maka ibu perlu mendapatkan nasihat daripada doktor sebelum berpuasa.

Apabila ibu berpuasa , maka bayi di dalam kandungan juga akan berpuasa.ini kerana bayi mengambil terus makanan yang diperlukan melalui uri.
oleh sebab itu, ibu hamil perlu mengambil makanan yang seimbang sepanjang bulan Ramadhan ini.

Tips Pemakanan Sepanjang Ramadhan :

1) Minum air yang banyak semasa bersahur dan berbuka puasa, supaya ibu tidak mengalami dehidrasi yang boleh membahayakan bayi di dalam kandungan.

2) Mengambil makanan yang memberikan tenaga secara berpanjangan seperti kurma, kerana kurma memberikan tenaga yang berpanjangan. kebiasaannya saya mengambil 3-5 biji setiap kali sahur..

3)Ibu juga harus mengelak daripada mengambil makanan yang bergula dan manis kerana ia boleh menyebabkan paras gula tinggi secara mendadak.selain itu ia juga akan menyebabkan mengantuk dan tenaga yang bersifat sementara sahaja.

4) Mengambil Makanan yang banyak protein seperti daging, telur untuk pembesaran bayi.

sumber : drzubaidi.com

Selain daripada itu, saya mencadangkan ibu-ibu hamil mengambil Set Mighty 3 Gems yang mengandungi Energing Soy Protein, Perfomance Drink dan Meal Shake sepanjang bulan Ramadhan ini..

mighty 3gems

ESP : Kaya dengan protein dan membekalkan tenaga dan memberi rasa kenyang yang lebih lama. Memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan membantu menahan rasa lapar.

Perfomance Drink : Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah. Membantu mengelakkan rasa dehydrate akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal mampu menyokong tahap hidrasi berbanding air.

Meal Shake :Intant Breakfast kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian. Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein

sumber : celikvitamin.com

Pakej Hot Ramadhan ini sesuai untuk sesiapa sahaja, anak-anak yang mahu belajar berpuasa juga boleh mengambil set ini.

 

 

Klik beli sekarang untuk membuat tempahan dan pembelian

beli sekarang

Produk ini tidak bertujuan untuk diagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Saya sedia untuk memberi khidmat konsultasi secara percuma &

eksklusif kepada anda sekiranya anda mendapatkan produk terus dari
saya.
iR Maesarah
Shaklee Independent Distributor [ID No : 869605 ]
sms/ whatsapp : 0139561249
| mamahusnashoppe@gmail.com |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top